Laagdrempelig praten over emoties

Emotieregulatie door muziek

Emotieregulatie door muziek van StraatGeluid helpt jongeren woorden te geven aan emoties, en beter leren om te gaan met die emoties. Het zelfvertrouwen van een jongere groeit. In sommige situaties blijkt een emotieregulatietraject een jongere voldoende in rust te brengen, waardoor een aansluitende behandeling effectiever kan zijn.

Alle jongeren vinden emoties in de regel lastig. Op de eerste plaats komt dat doordat de hersenen van jongeren nog niet af zijn. Hersenen zijn pas uitontwikkeld op of na het 25e levensjaar, waardoor emotieregulatie vóór die tijd uit balans is. Daarbij hebben sommige jongeren last van traumatische gebeurtenissen, of een verstoorde prikkelverwerking. Dan is omgaan met emoties nóg lastiger.

In een veilige setting werkt de muziekdocent van StraatGeluid met de jongere aan wederzijds vertrouwen. Vanuit dit vertrouwen leert de jongere woorden te geven aan emoties. Deze woorden worden gebruikt als tekst voor een rap of song. Op deze manier komen emoties krachtig maar veilig naar buiten, worden ze beter door de jongere begrepen en krijgen emoties een plek, waardoor zij minder verstorend zijn voor een jongere. Zo nodig wordt aansluitende behandeling georganiseerd.

Combinatiebehandeling

Een traject van emotieregulatie door muziek van StraatGeluid gaat overigens goed samen met bijvoorbeeld een EMDR-behandeling door de specialistische jeugd-ggz.

Naar Boven