Emotieregulatie door muziek van StraatGeluid.

Emotieregulatie, zoals omgaan met boosheid, verdriet of angst, is voor jongeren vaak lastig. Voornamelijk voor jongeren waarvan de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Emoties worden als vól ervaren, terwijl de rede en ratio (prefrontale cortex) nog in ontwikkeling is.

Daarbij zijn sommige jongeren belast met ervaringen uit het verleden. Sommige ervaringen zijn zelfs traumatisch en verdienen professionele behandeling. Om het nog lastiger te maken; sommige jongeren hebben een beperking waardoor praten over (en dus reguleren van) emoties moeilijk is. Of waarvan de ouders minder beschikbaar zijn, waardoor ondersteuning bij emotieregulatie in het verleden of het heden niet vanzelfsprekend is. Deze jongeren kunnen profiteren van emotieregulatie door muziekvan StraatGeluid.

Emotieregulatie door muziek van StraatGeluid helpt jongeren op een laagdrempelige manier te praten over emoties die normaal lastig te bereiken zijn. Tijdens de intake maakt StraatGeluid een inschatting van het aantal benodigde sessies, waarbij in de regel een minimum van 5 sessies geldt. Hierdoor krijgt de muziek docent de tijd om een vertrouwde en veilige sfeer te creëren wat ten goede komt aan het proces. Tijdens het traject kan dit worden aangepast, omdat de ervaring leert dat gaandeweg méér zaken naar boven kunnen komen die aandacht verdienen. In het emotieregulatietraject van StraatGeluid wordt er muziek op maat gebruikt om emoties en gedachten te benoemen die in een normaal gesprek lastig zijn. Songteksten of instrumentele stukken maken over emoties onder professionele begeleiding van een muziek docent is simpelweg laagdrempeliger en leuker, dan in een behandelkamer het verhaal doen. StraatGeluid heeft een professionele muziekstudio waar elke vorm van muziek kan groeien naar een complete song, onder ervaren begeleiding.

Na een emotieregulatietraject van StraatGeluid voelen jongeren zich doorgaans opgelucht, beter begrepen, voelen zij minder schaamte, zijn ze minder verdrietig en angstig en ervaren ze meer zelfvertrouwen. Ze hebben woorden of gevoel kunnen geven aan hun emotie welke mogelijk al tijden vast zit in hun hart, hoofd en hun lijf. In de praktijk blijkt dat deze ontwikkeling een belangrijke stap is die genomen moet worden, zodat een jongere bijvoorbeeld weer ruimte heeft in het hoofd en kan werken aan teruggaan naar school. Een traject van emotieregulatie door muziek van StraatGeluid gaat overigens goed samen met bijvoorbeeld een EMDR-behandeling door de specialistische jeugd-ggz.